Środa - 23 maja 2018 Leoncjusza, Michała, Renaty      "Tylko łacząc się, odnajdujemy to, co nas dzieli". Stanisław Ignacy Witkiewicz  
Jesteś  40061  odwiedzającym
Strona główna / Edukacja Zdrowotna / Klasa II B piecze chleb
 
Dyrekcja Szkoły Podstawowej Nr 1 w Piwnicznej-Zdroju
Rada Rodziców
Samorząd Uczniowski
Pedagog szkolny
Biblioteka
Dokumenty Szkoły
Oferta zajęć pozalekcyjnych
Uczniowie wyróżnieni za wyniki w nauce
Kalendarz roku szkolnego 2017/2018
Wykaz podręczników obowiązujących w roku szkolnym 2016/2017
Projekt - „Każda woda to dar natury”
Z życia szkoły
Spotkania z rodzicami
Rekrutacja na rok szkolny 2016/2017
SUPER-UCZEŃ
SUPER-ABSOLWENT
Szkoła w ruchu
Sport w szkole
Zrealizowane projekty Unijne i inne
Kropla Beskidu 2014 - Wodne zmiany
Dzień Biblioteki Szkolnej
Edukacja Zdrowotna
Realizacja projektu - Książki naszych marzeń
Kropla Beskidu - Wodne zmiany II
Szkolne konkursy przedmiotowe
Jak nie czytam jak czytam - ogólnopolska akcja
Promocja czytelnictwa w szkole
MORD Nowy Sącz - KARTA ROWEROWA
Konkurs - ODBLASKOWA SZKOŁA
polski
Edukacja zdrowotna


KLASA II B  PIECZE CHLEB

15 maja 2017 r. klasa II b pod okiem  kuchmistrza Justyny Dziedziny i wychowawczyni Marii Stanczak uczyła się piec chleb w szkole. Uczniowie mogli zobaczyć kolejne etapy pieczenia chleba w domu. Zaproszony gość opowiedział o zaletach zdrowotnych wypiekanego pieczywa bez polepszaczy.

Uczniowie własnoręcznie formowali przygotowane ciasto dodając: płatki owsiane, ziarna lnu, pestki dyni i słonecznika. Mogły posmakować pysznego chleba.

 

Nasz przepis:

Składniki rozczynu:

·        20 dag maki pszennej razowej,

·        20 dag mąki pszennej,

·        8 dag drożdży,

·        400 ml wody ciepłej,

 

Wykonanie:

Połączyć drożdże z wodą i wlać do mąki. Wymieszać. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 25 minut.

 

Składniki ciasta:

·        25 dag płatków owsianych,

·        60 dag mąki pszennej,

·        2 łyżeczki soli,

·        400 ml soli,

·        po 10 dag nasion: lnu, dyni, słonecznika

 

Wykonanie:

Do wyrośniętego rozczynu dodać składniki na ciasto. Dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 45 minut.

Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, pociąć na porcje, formować bochenki i włożyć do blaszek wysmarowanych tłuszczem. Pozostawić do wyrośnięcia.

Piec nagrzać do 2200 C i włożyć blaszki. Piec około 1 godziny.

 

Maria Stanczak 


























 
Webmaster:
© Wszelkie prawa zastrzezone     INTERAKTYWNA POLSKA