Wtorek - 16 października 2018 Ambrożego, Florentyny, Gawła     "Trzeba być lekkim jak ptak, a nie jak piórko" - Autor nieznany  
Jesteś  43452  odwiedzającym
Strona główna / Edukacja Zdrowotna 2016_2017 / Klasa II B piecze chleb
 
Edukacja zdrowotna


KLASA II B  PIECZE CHLEB

15 maja 2017 r. klasa II b pod okiem  kuchmistrza Justyny Dziedziny i wychowawczyni Marii Stanczak uczyła się piec chleb w szkole. Uczniowie mogli zobaczyć kolejne etapy pieczenia chleba w domu. Zaproszony gość opowiedział o zaletach zdrowotnych wypiekanego pieczywa bez polepszaczy.

Uczniowie własnoręcznie formowali przygotowane ciasto dodając: płatki owsiane, ziarna lnu, pestki dyni i słonecznika. Mogły posmakować pysznego chleba.

 

Nasz przepis:

Składniki rozczynu:

·        20 dag maki pszennej razowej,

·        20 dag mąki pszennej,

·        8 dag drożdży,

·        400 ml wody ciepłej,

 

Wykonanie:

Połączyć drożdże z wodą i wlać do mąki. Wymieszać. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 25 minut.

 

Składniki ciasta:

·        25 dag płatków owsianych,

·        60 dag mąki pszennej,

·        2 łyżeczki soli,

·        400 ml soli,

·        po 10 dag nasion: lnu, dyni, słonecznika

 

Wykonanie:

Do wyrośniętego rozczynu dodać składniki na ciasto. Dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na około 45 minut.

Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, pociąć na porcje, formować bochenki i włożyć do blaszek wysmarowanych tłuszczem. Pozostawić do wyrośnięcia.

Piec nagrzać do 2200 C i włożyć blaszki. Piec około 1 godziny.

 

Maria Stanczak 


























 
Webmaster:
© Wszelkie prawa zastrzezone     INTERAKTYWNA POLSKA